Sual: Bazıları diyor ki: (Tesbih namazını cemaatle kılmak mekruh; ama biz iki şekilde mubah hale getiriyoruz: 1- Cemaatle tesbih namazı kılm...
Sual: Bazıları diyor ki: (Tesbih namazını cemaatle kılmak mekruh; ama biz iki şekilde mubah hale getiriyoruz: 1- Cemaatle tesbih namazı kılmayı adıyoruz. Adayınca, adağı yerine getirmek vacib olduğu için cemaatle kılıyoruz. 2- Cemaatle namaza duruyoruz, mekruh olduğu için namazı bozuyoruz. Bozulan nafileyi iade etmek vacib olduğu için tekrar cemaatle kılıyoruz.) Böyle yapmakla mubah hale geliyor mu?
CEVAP
Vacib namaz da cemaatle kılınmaz. Vitir vacib, sadece Ramazanda kılınır. Bu hile-i şer’iyye değil, hile-i batıla’dır. Yani caiz olmayan hiledir:
1- Cemaatle nafile namaz kılmak mekruhtur. Mekruh olan şey adanmaz. Mesela namazın sünnetlerini ve vaciblerini yapmadan, iki rekât namaz kılmayı adıyorum denmez. Eğer bu sene hamsi çok çıkarsa, bir fakire bir domuz vermek nezrim olsun diye adak yapılmaz; çünkü domuz yenmez. Yanlışlık yapıp cemaatle namaz kılmak adanmışsa, yine cemaatsiz kılınması gerekir. Yanlış bir iş, yanlış olarak düzeltilmez. Dine uygun olarak düzeltmeye çalışılır.
2- Namazı şer’i özürsüz bozmak haramdır. Bin rekât nafile namaz kılınsa, tesbih namazı kılınsa bu günah affolmaz; çünkü hadis-i şerifte, (Ufacık bir günahtan kaçınmak, bütün cin ve insanların ibadetleri toplamından daha iyidir) buyuruldu. (Riyad-ün-nasihin)
Dinde, önce haramdan kaçınmak esastır. Haram işleyerek, farz bile yapılmaz. Farzla haram çakışınca, yani farzı işlerken haram işlemek mecburiyeti olunca, haram işlememek için farz tehir edilir.
Üstünde çok necaset bulunan kimse, avret yerini açmadan veya başka bir sebeple temizlemesi mümkün değilse, başka elbisesi de yoksa o haliyle kılar, çıplak kılmaz. Hatta temizleme imkânı olsa; ama yanında yabancılar varsa, temizlemeden namazını kılar; çünkü başkalarının yanında avret yerini açmak yasak, necaseti temizlemekse emirdir. Emirle yasak bir araya gelince, yasağa uyulur. Yani avret yeri açılmaz.
Bir emri yapmak, bir haramı işlemeye sebep olursa, haram işlememek için, o emir terk edilir, yapılmaz. Haramdan kaçmak, farzı yapmaktan önce geldiği gibi, mekruhtan kaçmak, sünneti yapmaktan önce gelir. Haram işleyerek nafile namaz kılmaya çalışmak, kaş yapayım derken göz çıkarmak olur. Adamak veya bozup tekrar kılmak gibi bâtıl sebeplerle, tesbih namazını cemaatle kılmak caiz olmaz.
Hiç yorum yok
Sorularınız Dinimiz İslam hocaları tarafından cevaplandırılacaktır. Lütfen suallerinizi: dinimizislam2@gmail.com mail adresine gönderiniz. Teşekkürler.