Hikmet ehli zatlar buyuruyor ki: Başarılı olmak için mutlaka kendimizi aradan çekmek gerekir. İmam-ı Rabbânî hazretleri, (Kişinin, k...
Hikmet ehli zatlar buyuruyor ki:
Başarılı olmak için mutlaka kendimizi aradan çekmek gerekir. İmam-ı Rabbânî hazretleri, (Kişinin, kendisinin kemale erdiğini zannetmesi, gerçekte böyle olmadığını gösterir. Kendisinin kemale ermediğini bilmesi, o kişide bir olgunluğun olduğunu gösterir) buyuruyor.
Kendini bir şey zannetmek kadar ahmaklık olamaz. İhlasla, (Biz bir şey değiliz, biz arada yokuz, bu işin sahipleri büyüklerdir) diyerek, dinimize hizmet etmeye, Ehl-i sünnet âlimlerinin kitaplarını tanıdıklarımıza vermeye çalışırsak, her gün evden bu niyetle yola çıkarsak, Allahü teâlâ bize yardım eder. Hayırlı yardımcılar gönderir. Çünkü kendi kendine hiç kimsenin büyük işleri başarması mümkün değildir. Her tarafımız, her işimiz noksan olduğu için, birbirimize yardımcı olmamız, hayırlı yardımcılarla çalışmamız gerekir.
Kendimizi bir şey zannetmeye başladığımız an bütün kapılar kapanır. Büyüklerimiz, (Kibir, her iyiliğe engeldir) buyuruyor. İnsan kendini yüksek görürse, iki melek onu aşağı çeker, insanların gözünden düşer.
Kim de yapmacık değil, gerçek tevazu sahibi olursa, iki melek onu yükseltir ve insanların gözünde çok kıymetli olur. (Ben biliyorum, ben yaparım) diyenler, bir şekilde itici olmaya başlar, bir süre sonra da insanlar onun etrafından uzaklaşırlar. (İnsanların en kötüsü, zarar vereceğinden korkulduğu için yanına yaklaşılamayan kişidir) hadis-i şerifini düşünmeli, kendimizi bir şey sanmaktan, başkasına zarar vermekten ne kadar uzaklaşırsak her işte o kadar başarılı oluruz.
Dua ve yardım kapıları kapanır
(Benden adam olmaz, bu işi bilenlere havale edeyim) demeyip de, (Kendim yaparım, ben en iyisini bilirim, bunu benden daha iyi yapacak yoktur) diye düşünmek kadar kötü bir şey olamaz. Bize verilen görev icabı kendimiz yapsak bile, yine hiçbir başarıyı kendimizden bilmemeli. Kendimizi aradan çekersek, başarılı oluruz. (Ben biliyorum) dedikçe insanlar da bizden uzaklaşır, dua ve yardım kapıları kapanır.Gösteriş yapmadan, (Biz yokuz, biz bu işten anlamayız) demek, çok tatlı ve çok kıymetli bir şeydir. Bunu tevazu sahibi görünmek için söylemek ise çok çirkin olur.
Hiç yorum yok
Sorularınız Dinimiz İslam hocaları tarafından cevaplandırılacaktır. Lütfen suallerinizi: dinimizislam2@gmail.com mail adresine gönderiniz. Teşekkürler.