Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Hover Effects

TRUE

Yorumlar

{fbt_classic_header}

Header Ad

Önizle

Son yazılar:

latest

Ads Place

Kimliği 152 yıl sonra ortaya çıktı

Bilim insanları, beynin konuşma yeteneğinden sorumlu olan bölgesinin keşfedilmesini sağlayan kişinin kim olduğunu yüzyıllar sonra tespit ett...

onizle
Bilim insanları, beynin konuşma yeteneğinden sorumlu olan bölgesinin keşfedilmesini sağlayan kişinin kim olduğunu yüzyıllar sonra tespit etti. 1861 yılında yapılan otopside beyni incelenen kişinin, konuşma yeteneğini kaybetmiş bir Fransız olduğu belirtildi.

Bilim dünyası, beyni üzerine yapılan otopsi sayesinde lisan yeteneğinin nerede saklı olduğunun ortaya çıkarılmasını sağlayan hastanın kimliğini tam 152 yıl sonra ortaya çıkardı.

Journal of the History of the Neurosciences dergisinde yayımlanan araştırmada, ünlü beynin sahibi, hayatı boyunca epilepsi hastalığıla boğuşan Fransız zanaatçı Monsieur Louis Leborgne olduğu belirtildi.

Leborgne’un hikayesi ise oldukça ilginç. 1840 yılında, ağzından çıkan tek kelime ‘Tan’ olan bir hasta, Paris’in dışındaki Bicêtre Hastanesi’ne kabul edildi. Hastanın rahatsızlığı ‘konuşamama’ olarak rapor edildi. Yıllarca hastanede kalan hasta, giderek güçten düştü ve 1861 yılında hayatını kaybetti.

LiveScience’ın haberine göre, ölümünden kısa bir süre önce, Leborgne dönemin ünlü doktoru Paul Broca’ın odasına getirilmişti. Broca, hastası öldükten kısa bir süre sonra otopsi düzenledi.

BİLİMSEL BİR SIR ÇÖZÜLDÜ
Doktor Broca, Leborgne’nin beynini incelerken, gözlerin üstünde, arka kısımda doku bozulması tespit etti.

‘Tan’ lakabını alan hastasının beynini inceleyen Broca, tespit ettiği doku hasarının hastasının konuşma yetisini kaybetmesine neden olduğuna karar verdi. Anısını yaşatmak için, dil yeteneğinden sorumlu olan bölgeye, Broca’nın adı verildi.

Londra Üniversitesi’nde sinir bilimci olan Marjorie Lorch, LiveScience’a, “O dönemde bilim insanları beynin spesifik bölgelerinin farklı fonksiyonlardan sorumlu olup olmadığını tartışıyordu.. Tan, bu şüphelerin aşılmasını sağladı” dedi.

Polonya’nın Tıp Maria Curie-Sklodowska Üniversitesi’nde tıp tarihçisi olan Cezary Domanski ise “Tan, spesifik bir bölgenin konuşma yeteneğinden sorumlu olabileceğini gösteren tarihteki ilk vakaydı” ifadesini kullandı.

KİMLİĞİ UZUN YILLAR GİZLİ KALDI
Tan’ın nasıl biri olduğu, tarihçiler tarafından hala kesin olarak bilinmiyor. Birçokları, Fransız ustanın fakir, cahil bir işçi olduğunu öne sürerken, bazıları da frengiden delirdiğini ve bu yüzden konuşamadığını düşünüyordu.

Polontalı araştırmacı Domanski, soru işaretlerini ortadan kaldırmak için çalışmalara başladı. Domanski, “Beyni müzede sergilenen ve kitaplarda yer alan birinin 150 yıl önceki kayıtlardan ismini bulmak bile çok zordu” dedi.

Yine de tarihi tıbbi kayıtlara ulaşmayı başaran Domanski, Louis Victor Leborgne’un ölüm sertifikasına ulaşmayı başardı. Tan, 1809 yılında Fransa’nın Moret kasabasında doğmuştu.

ALTI KARDEŞİ VARDI
Leborgne, öğretmen bir babanın oğlu olarak dünyaya geldi. Eğitimli bir aileden geldiği anlaşılan Leborgne, altı kardeşe sahipti.

Çocuk yaşta Fransa’ya taşınan Leborgne, küçüklüğünde epilepsi rahatsızlığına yakalandı. Zanaatkar ve kilise görevlisi işlerini yapan Leborgne, 30 yaşına kadar kilisede çalıştı. İlerleyen yaşlarında konuşma yeteneğini kaybetti ve hastaneye kaldırıldı.

Hastanede durumu giderek kötüye giden Leborgne, felç oldu ve yataktan kalkamaz hale geldi. Yetmezmiş gibi kangrenden dolayı ameliyat oldu. Doktor Broca onunla tanıştığında, hasta yatağında ölmek üzereydi.

Londra Üniversitesi’nden Lorch, Leborgne’nin kimliğinin belirlenmesiyle, ‘tıp kitaplarının en ünlü vakalarından birinin gerçek kimliğini bulduğunu’ belirtti:

“Konuşma yeteneği, o dönemlerde Tanrı’nın verdiği bir yetenek olarak kabul ediliyordu. Ruhun bir parçası olarak kabul ediliyor, materyalist gözle değerlendirilmiyordu... Leborgne vakası, beynin fonksiyonel organizasyonları üzerindeki çalışmalar için önemli bir basamak oluşturdu” dedi.

Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Sorularınız Dinimiz İslam hocaları tarafından cevaplandırılacaktır. Lütfen suallerinizi: dinimizislam2@gmail.com mail adresine gönderiniz. Teşekkürler.

Ads Place