Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Hover Effects

TRUE

Yorumlar

{fbt_classic_header}

Header Ad

Önizle

Son yazılar:

latest

Ads Place

Kısa ama uzun bir yol

Galapagos Adaları, dev kaplumbağaları (Chelonoidis nigra) ile ünlü. Dev kaplumbağalar, bu ay içinde mevsimsel göçlerine başladı. Bu ilginç...

onizle
Galapagos Adaları, dev kaplumbağaları (Chelonoidis nigra) ile ünlü. Dev kaplumbağalar, bu ay içinde mevsimsel göçlerine başladı. Bu ilginç canlıların nasıl göç ettiğini araştırmak isteyen Stephen Blake, kaplumbağaların yollarını 2-3 haftada tamamladıklarını tespit etti. Toprak yolda gezininen kaplumbağanın fotoğrafı, BMC Ecology dergisinin fotoğraf yarışmasında ise birincilik ödülü kazandı.

Pasifik Okyanusu’nda, Ekvador’un 900 km batısında kalan volkanik Galapagos Adaları, belli zaman dilimleri içinde dev kaplumbağaların göçlerine tanık oluyor. Almanya’nın Max Planck Enstitüsü’nden Stephen Blake, “Doğada gördüğümüz göçlerden pek farkı yok. Sadece biraz daha yavaş gerçekleşiyor” ifadesini kullandı.

Blake ve meslektaşları, dev kaplumbağaların göçleri hakkında bilgi edinmek için, 18 tanesine GPS etiketi taktı. Her ay kaplumbağa populasyonunu yoklamadan geçiren araştırmacılar, erkeklerin 20 yaşın üzerinde olduğunu tespit etti. Dişilerin göç yolculuğu incelendiğinde ise 6 kilometrelik yolun 2 ile 3 hafta içine tamamlandığı görüldü. Bu da, dev kaplumbağanın bir günde 200-300 metre ilerlediği anlamına geliyor.

Karada yaşayan canlılarda en uzun göç mesafesi rekoru ren geyiğine (Rangifer tarandus) ait. Ren geyikleri 1,100 kilometreye kadar çıkabilen mesafelerde göç ederken, Galapagos kaplumbağalarının günlük hayatlarında kat ettiği mesafe 40-50 metre.

KISA AMA YORUCU
National Geographic’in haberine göre, kaplumbağaların yolculukları, bol miktarda çok yıllık bitki ve çim yiyerek enerji topladıkları Santa Cruz adasında başlıyor. Aralık ayında yağmur sezonu açıldığında, alçak alanlara hareket ediyor, burada bodur ağaç ve bitki örtüsüyle ziyafet çekiyorlar.

Yağmurların durduğu ve birki örtüsünün kuruduğu Haziran ve Temmuz ayında, yeniden yüksek araziye çıkıyorlar.“Bazı erkekler ve dişiler yola devam ederken, bazıları da olduğu yere çökmeyi tercih ediyor” diyen Blake, 20 yaşın altındaki tüm kaplumbağaların alçak arazide kalmayı tercih ettiğini belirtti.

Birincilik kazanan fotoğraf.
Bu durumun nedenini araştırdıklarını söyleyen Blake, dişi ve genç kaplumbağaların yeterince büyük vücuda sahip olmadıkları için soğuk olan yüksek araziye dayanamıyor olabileceklerini ifade etti. Genç kaplumbağaların da, büyüme safhalarında oldukları için alçak arazide bulunan besin kaynaklarından uzaklaşmak istemiyor olabileceği belirtildi.

Animal Ecology dergisinde geçtiğimiz hafta yayımlanan araştırmada, Galapagos kaplumbağalarının göçleri hakkında ilk kez detaylı bilgi sunuldu. Bugüne kadar kaplumbağaların göçleri hakkında bilgiye sahip olanlar sadece yerel halktı.

Galapagos’u oluşturan diğer adalardaki kaplumbağaları da inceleyecek olan bilim insanları, değişen gıda kaynakları, yolların dağılımı ve artan turizm gibi faktörlerin bu canlıları nasıl etkilediğini tespit edecek.

YOLA DÜŞEN KAPLUMBAĞA ÖDÜL GETİRDİ
Galapagos Adası’nda göç yoluna düşmüş dev bir kaplumbağanın fotoğrafı, BMC Ecology dergisi tarafından düzenlenen fotoğraf yarışmasında birinci oldu.

ABD’nin Columbia Üniversitesi’nden Hara Woltz, 200 adayın katıldığı yarışmada toprak yolda yürüyen kaplumbağa fotoğrafıyla birinciliği elde etti.

Holtz, kaplumbağanın insanların açtığı yolda ilerlemesine değinerek, “Bu kadar uzun süre yaşamış, çok yaygın olmayan bir türün geleceğinin pek parlak olduğu söylenemez” yorumunu yaptı.

Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Sorularınız Dinimiz İslam hocaları tarafından cevaplandırılacaktır. Lütfen suallerinizi: dinimizislam2@gmail.com mail adresine gönderiniz. Teşekkürler.

Ads Place