Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Hover Effects

TRUE

Yorumlar

{fbt_classic_header}

Header Ad

Önizle

Son yazılar:

latest

Ads Place

Dünyanın en hafif materyali üretildi

Çinli bilim insanları dünyanın en hafif materyalini geliştirmeyi başardı. Kütlesi havanın sadece 6’da 1’i kadar olan grafen aerojel maddesin...

onizle
Çinli bilim insanları dünyanın en hafif materyalini geliştirmeyi başardı. Kütlesi havanın sadece 6’da 1’i kadar olan grafen aerojel maddesinin, petrol sızıntılarıyla mücadelede çığır açabileceği belirtildi.


Çin’in Hangzhou eyaletindeki Zhejiang Üniversitesi’nde görevli araştırmacılar, kütlesi santimetre küp başına 0.16 miligram olan bir madde geliştirdi. Profesör Gao Chao’nun başında bulunduğu araştırma ekibi tarafından geliştirilen grafen aerojel, üretimi son derece kolay olduğu gibi, petrolü emme özelliğiyle öne çıkıyor.

Bir jelin sıvı bileşiğinin bir çeşit gaz ile değiştirilmesiyle üretilen grafen aerojel, katı görünüme sahip olsa da son derece düşük bir kütleye sahip. Grafen, karbon atomunun sadece bir atom kalınlığındaki hali olarak biliniyor.

China Daily sitesine konuşan Gao, “karbon aerojel, petrol sızıntıları, su kirliliği ve hatta hava kirliliğinde bizlere çok yardımcı olabilir” ifadesini kullandı.

Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, grafen aerojel, çevre kirliliğine karşı verilecek mücadelenin yanı sıra, enerji depolama yalıtımı ve ses dalgalarını emen bir madde olarak da kullanılabilir.

UNVANI ABD’NİN ELİNDEN ALDILAR
Dünyanın en hafif materyalini üretmek, uzun yıllardır bilim insanlarının amacıydı. ABD’nin California Irvine Üniversitesi ile California Teknoloji Enstitüsü, 2011 yılında yaptıkları çalışmada santimetre küp başına 0.9 miligram kütlesi bulunan nikel aerojel geliştirmiş ve en hafif materyali üretmişti.

Gao ve ekibi tarafından üretilen aerojel ise soğutularak kurutuldu ve bu şekilde karbon nano tüplerdeki nem ve grafem arıtılırken, maddenin bütünlüğü korundu. Böylece ortaya dünyanın en hafif materyali çıktı.

Bir çiçeğin yapraklarını bükmeyecek kadar hafif olan grafen aerojel, görünüme rağmen oldukça elastik ve dayanıklı bir yapıya sahip. Öyle ki, materyal sıkıldığı sakan genleşiyor, yüzeye çarptığı zaman sekiyor.

PETROL EMİCİ
Günümüzde petrol temizliğinde kullanılan organik çözücü maddeler kendi ağırlıklarının yaklaşık 10 katı kadar petrol emebiliyor.

Grafen (karbon) aerojel ise kendi ağırlığının 900 katı petrol emebiliyor. Dahası, aerojel, organik bileşikleri hızlı bir şekilde çekiyor. 1 gram aerojel, saniyede 68.8 gram organik bileşik emiyor. Bu da denizlerdeki petrol sızıntılarına karşı materyali çok önemli bir temizleyici unsur haline getiriyor.

Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Sorularınız Dinimiz İslam hocaları tarafından cevaplandırılacaktır. Lütfen suallerinizi: dinimizislam2@gmail.com mail adresine gönderiniz. Teşekkürler.

Ads Place