Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Hover Effects

TRUE

Yorumlar

{fbt_classic_header}

Header Ad

Önizle

Son yazılar:

latest

Ads Place

Yüksek ateş ve grip otizme neden olabilir

Danimarka’da yapılan bir araştırma, hamilelik esnasında yaşanacak yüksek ateş veya gribin, otizme neden olabileceğini gösterdi. Danimarkalı ...

onizle
Danimarka’da yapılan bir araştırma, hamilelik esnasında yaşanacak yüksek ateş veya gribin, otizme neden olabileceğini gösterdi. Danimarkalı bilim insanları araştırmadan kesin sonuçlar çıkarılması konusunda çekimser kalırken, ABD’li uzmanlar benzer sonucun geçmişteki bir araştırmada da elde edildiğine dikkat çekti.

Bilim insanları, otizmin hamilelikte yaşanacak yüksek ateş ve grip nedeniyle ortaya çıkabileceğini öne süren bulgular elde etti. Yapılan araştırmada, Danimarka'da 1997 ile 2003 yılları arasında çocuk sahibi olan anneler ve dünyaya getirdikleri 97 bin çocuk takip edildi. Çalışma kapsamında yapılan gözlemlerde, 97 bin çocuktan 976 tanesine otizm teşhisi kondu.

Bulgular, hamileliğin ilk ve son üç ayında grip rahatsızlığı veya uzun süreli yüksek ateş çeken kadınlarda, otistik çocuk doğurma riskinin arttığına işaret etti.

Araştırmada yer alan Danimarka’nın Aarhus Üniversitesi’nden Hjördis Osk Atladottir, elde edilen bulguların kesin olarak kabul edilmesi için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini ifade etti. MyHealthNewsDaily sitesine e-posta ile yorumda bulunan Atladottir, “Araştırmada, hamilelik esnasında grip, yüksek ateş geçiren veya antibiyotik kullanan kadınların yüzde 99’u ‘otistik olmayan’ çocuk dünyaya getirdi” ifadesini kullandı.

Danimarka’nın Hastalık Kontrolü ve Gelişim Yetersizliğini Önleme Merkezi’nden Dr. Marshalyn Yeargin-Allsopp, yer almadığı araştırmanın sonuçları hakkında, “Kliniklerin hamile kadınlara uyguladıkları kontrol yöntemlerini bu araştırmaya göre değiştirmelerine gerek yok” dedi.

SONUÇLAR DİKKATE ALINMALI
ABD’nin California Teknoloji Enstitisü’nde biyoloji profesörü olan Paul H. Patterson ise Danimarka’da yapılan araştırmaya daha farklı bir yaklaşım gösterdi. Patterson, “Elde edilen veri, annelerin grip enfeksiyonu veya uzun süreli yüksek ateş çektikleri halde otistik çocuk doğurma risklerinin iki kat arttığını gösteriyor” dedi.

Patterson, elde edilen sonuçların geçmişte yapılan bir araştırmayla aynı sonucu verdiğine dikkat çekerek, “Danimarkalı uzmanların neden elde edilen sonuçlar hakkında bu kadar tepkisiz kaldığını anlamadım” ifadesini kullandı.

California Üniversitesi tarafından Mayıs ayında sonuçları açıklanan bir diğer araştırmada, Davis otizmle hamilelik döneminde yaşanan grip ve yüksek ateş arasında benzer bir bağlantı bulmuştu. Araştırma, kadınların hamileliklerinin ilk veya ikinci kısmında uzun süreli yüksek ateş geçirmeleri halinde, otistik çocuk doğurma risklerinin arttığını göstermişti.

ABD’de yapılan araştırmada yer alan bir diğer bilim insanı Irva Hertz-Picciotto, “yüksek ateş ve gribin otizme nasıl yol açtığı konusunda kesin bir bulgu bulunmadığını ancak bu hastalıkların erken beyin gelişimini olumsuz etkilediğini düşündüklerini” ifade etti.

Picciotto, “Yanlış zamanda yanlış dokuda görülen enfeksiyonun, normal gelişim sürecini olumsuz etkilediğine dair giderek güçlenen delile sahibiz” dedi.

DELİLLER GÜÇLENİYOR
ABD’li bilim kadını Picciotto, aynı zamanda şeker hastalığı gibi rahatsızlıkların da otizmle bağlantısı olduğuna dair deliller bulunduğunu ancak bahsettikleri hastalıklarla otizmin arasındaki kesin bağlantıyı henüz kuramadıklarını söyledi.

Picciotto, günümüzde otizm vakalarını daha yeni anlamaya başladıklarına dikkat çekerken, California Üniversitesi’nden bir diğer araştımacı Coleen Boyle, “Beş yıl önce bildiklerimizden çok daha fazla bilgiye sahibiz. Ancak bilim bu alanda henüz çocukluk dönemini yaşıyor” dedi.

ARAŞTIRMALAR ÇOK VAKİT GEREKTİRİYOR
ABD’li araştırmacılar, Erken Gelişim Keşfi Çalışması adını verdikleri program kapsamında, California, Colorado, Georgia, Maryland, Kuzey Carolina ve Pennsylvania eyaletlerinde 2 bin 700 çocuk üzerinde gözlem yapıyor. Araştırmada, otizme neden olabilecek faktörler tespit edilmeye çalışılıyor.

Boyle, otizme neden olan çevresel faktörlerin tespit edilmesinin, genetik faktörleri tespit etmekten çok daha zor olduğunu ifade etti. Boyle örnek olarak, en son araştırmalarda elde ettikleri veriler için 1990’lara kadar uzanan arşivleri incelediklerini söyledi. ABD’li araştırmacı, “Sadece göz atılacak verinin toplanması için gereken süreyi bir düşünün” ifadesini kullandı.

Hertz-Picciotto ise “Çevresel faktörleri değiştirebiliriz, bu yüzden bu konuda daha dikkatli olmamız gerekiyor” dedi. ABD’li uzmanlar, hamilelik sürecinde yüksek ateş veya gribin neden olduğu riske dikkat edilmesi gerektiğinin de tekrar altını çizdi.

Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Sorularınız Dinimiz İslam hocaları tarafından cevaplandırılacaktır. Lütfen suallerinizi: dinimizislam2@gmail.com mail adresine gönderiniz. Teşekkürler.

Ads Place