Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Hover Effects

TRUE

Yorumlar

{fbt_classic_header}

Header Ad

Önizle

Son yazılar:

latest

Ads Place

Bilim insanları 'beyaz kokuyu' keşfetti

Henüz koklama fırsatı bulamadığımız birçok koku bulunduğunu ifade eden bilim insanları, bu kokulardan bir tanesini keşfetmeyi başardı. Y...

onizle

Henüz koklama fırsatı bulamadığımız birçok koku bulunduğunu ifade eden bilim insanları, bu kokulardan bir tanesini keşfetmeyi başardı. Yeni koku, birçok rengin bileşiminden oluşan beyaz ışık gibi çok sayıda koku içerdiğinden, “beyaz koku” olarak adlandırıldı.

Bilim insanları yeni bir koku keşfedildiğini açıkladı. Yeni koku, birçok bileşikten meydana geldiği ve beyaz gürültüyü (tüm frekansları içeren ses dalgası) anımsattığı için ‘beyaz koku’ adını aldı. Aynı durum, tüm görülebilir dalgaboylarını içeren beyaz ışık için de geçerli.

İsrail’in Rehovot kentindeki Weizmann bilim Enstitüsü’ndeki bilim insanları, “beyaz ışık ve beyaz gürültüde olduğu gibi tüm kokuların bir araya getirildiği zaman kokuda da beyazlık oluşturabileceklerini” belirtti.

Proceedings of the National Academy of Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, İsrailli bilim insanları 86 kokunun bileşiklerini aynı yoğunlukta damıttı. Ardından, farklı bileşiklerden birçok karışım oluşturuldu. Elde edilen karışımların arasındaki benzerlikleri tespit etmek için kokular deneklere koklatıldı. Örneğin, yedi bileşikten oluşturulan farklı karışımlar deneklere koklatılarak aralarındaki benzerlikler soruldu.

BEYAZ KOKU ORTAYA ÇIKTI
Araştırmacılar, en fazla 43 olmak üzere kokulardaki bileşik sayısı arttıkça, karışımlardaki koku birbirine o kadar benzemeye başladı. Bu sonuç, karışımlarda her zaman aynı temel bileşikler kullanılmasa da elde edildi. Bilim insanları, bu sonuca dayanarak ‘beyaz kokuyu’ ortaya çıkardıklarını belirtti.

Sonucu doğrulamak için, araştırmacılar 40 bileşikten dört karışım oluşturdu. 12 denek, üçerli olmak üzere dört gruba ayrıldı. Birinci gruptakilere ilk karışımın adının ‘Laurax’ olduğu; ikinci gruba ikinci karışımın adının ‘Laurax’ olduğu söylendi. Üçüncü ve dördüncü gruplara da sırasıyla üçüncü ve dördüncü karışımın adının ‘Laurax’ olduğu belirtildi.

Üç gün süren ‘koklama deneylerinin’ ardından, bilim insanları gruplara dört yeni koku sundu ve hepsine ad vermelerini istedi. Deneklerin ‘Laurax’ adıyla etiketlediği kokunun, en fazla bileşiği içeren karışım olduğu tespit edildi.

Bir başka deneyde, farklı deneklere aynı kokular başka bir adla sunuldu. Bu deneyin sonucunda da denekler en fazla bileşiği içeren kokuyu etiketledi. Bilim insanları elde edilen sonuçların ardından ‘beyaz koku’ olduğunu ve bu kokunun aynı yoğunluktaki, olabildiğince fazla bileşikten meydana geldiğine karar verdi.

Araştırmacılar yayımladıkları makalede, ’beyaz koku’nun 30 ve daha fazla eşit yoğunluktaki bileşenden meydana geldiğini’ ifade etti.

Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Sorularınız Dinimiz İslam hocaları tarafından cevaplandırılacaktır. Lütfen suallerinizi: dinimizislam2@gmail.com mail adresine gönderiniz. Teşekkürler.

Ads Place