Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Hover Effects

TRUE

Yorumlar

{fbt_classic_header}

Header Ad

Önizle

Son yazılar:

latest

Ads Place

Antarktika'nın saklı gölünde yaşam bulundu

Bilim insanları, Antarktika’nın en derin göllerinden birinde yaşam izi tespit ettiklerini açıkladı. Buzul tabakanın 800 metre altında buluna...

onizle
Bilim insanları, Antarktika’nın en derin göllerinden birinde yaşam izi tespit ettiklerini açıkladı. Buzul tabakanın 800 metre altında bulunan Whillans Gölü’nden alınan su örneklerinde, yüksek miktarda bakteriye rastlandı.

Antarktika’nın derinliklerinde gömülü olan Whillans Gölü’ne ulaşmak için yapılan yaklaşık bir aylık sondaj çalışması, başarıyla sonuçlandı. Araştırmacılar, gölden elde edilen suyun incelendiği petri kaplarında, milimetre başına yaklaşık 1000 bakteri tespit edildiğini belirtti.

Araştırma ekibinde yer alan ABD’nin Montana State Üniversitesi’nen John Pricsu, Nature News sitesine yaptığı açıklamada, ‘petri kaplarında tutulan numunelerin oldukça iyi bir oranda bakteri kolonileri oluşturduğunu’ söyledi.

Batı Antarktika’daki buzul tabakanın 800 metre altında yer alan Whillans Gölü’ndeki sondaj 21 Ocak’ta başladı. Bir haftada göle uzanan buz tabakayı delen ve sonrasında numune toplamaya başlayan araştırmacılar, 30 litre su ve gölün dibinden alınan sekiz çökelti örneğini ABD’ye gönderdi. Yapılacak analizler, bakterilerin bu kadar ağır yaşam şartlarında nasıl hayatta kaldığını ortaya koyacak.

YOSUN FOSİLLERİ
Bilim insanları, yüzlerce metre derinlikteki göle ulaşabilmek için dev jeneratörle çalışan bir sondaj makinesi kullandı. İşlem tamamlandığında, toplamda 227 ton yakıt tüketilmişti.

Antarktika'nın saklı gölünde yaşam bulundu
Discovermagazine’nin verdiği bilgiye göre, gölün dibinden elde edilen çamurda diyatom (tek hücreli yosun türü) fosiline rastlanırken, Batı Antarktika’daki kayalara ait mikroskobik yaşam izlerine rastlandı.

Antarktika’da bulunan uluslararası araştırma ekipleri, Whillans’ın ardından kıtanın daha derinlerinde yer alan Ellsworth ve Vostok nehirlerine de sondaj yapmıştı.

İngilizlerin başını çektiği ekip, teknik aksaklıklar nedeniyle 2100 metre derinlikteki Ellsworth Gölü’ne yapılan sondajı 14 Ocak’ta erteledi. Ruslar ise 3 km derinlikteki Vostok Nehrine 2012’nin başlarında ulaşmayı başarmıştı. Milyonlarca yıldır dünyadan izole olan yeraltı gölünden çıkarılan çamura ait analizin sonuçları henüz açıklanmadı.

Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Sorularınız Dinimiz İslam hocaları tarafından cevaplandırılacaktır. Lütfen suallerinizi: dinimizislam2@gmail.com mail adresine gönderiniz. Teşekkürler.

Ads Place