Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Hover Effects

TRUE

Yorumlar

{fbt_classic_header}

Header Ad

Önizle

Son yazılar:

latest

Ads Place

Sünnet veya kaza kılarken

Sual: Sünnet veya kaza namazı kılarken, cemaat farza başlarsa, namazı bozup, imama uymak gerekir mi? CEVAP Dört rekât sünnete başlamış ise, ...

onizle
Sual: Sünnet veya kaza namazı kılarken, cemaat farza başlarsa, namazı bozup, imama uymak gerekir mi?
CEVAP
Dört rekât sünnete başlamış ise, iki rekât kılınca selam verip imama uyar. Üç rekât kılmışsa dörde tamamlar. Sünnet kılarken kaza namazına da niyet eden, farza başlanıldığını görürse, namazını bozmaz. İki veya dört rekâta tamamlar. Mesela öğlenin ilk sünnetinde iki rekâtta selam veren, farzdan sonra, iki daha kılarak, dörde tamamlar. Yeniden dört rekât kılması, daha iyi olur.
Kaza kılarken cemaate başlanırsa, tertip sahibi olan bozmaz. Maliki mezhebinde de böyledir.

Kaza borcu olmadığı halde, kazaya da niyet ederek sünnet kılanın yanında cemaatle farza başlasalar, kıldığı nafile olacağı için, ikinci rekâtta selam verir ve imama uyar. Üçüncü rekâta başlamışsa, namazı bitirip sonra uyar.

Kaza borcu olup da, sünneti kılarken kazaya da niyet eden veya tertip sahibi olup da, sünnetten ayrı kaza namazı kılan namazı bozmaz.

Cemaatle namaz kılarken, başka bir namaz kılmak tahrimen mekruhtur. Bunun için, iftitah tekbirine yetişemeyeceğini zanneden, başka namaza başlamaz, cemaati bekler. Eğer yetişecekse iki rekâtlık bir namaz kılabilir.

Mekruh vakitte kaza kılmak
Sual: Öğle namazını vaktinde kılamayan, mesela uyuyakalan, uyandığında da mekruh vakit girmiş olsa, önce öğleyi kaza edip sonra ikindiyi mi kılar, yoksa ikindiyi kılıp, öğleyi daha sonra mı kaza eder?
CEVAP
Tertip sahibi değilse, sadece ikindi namazını kılar, öğleyi sonra kaza eder. Mekruh vakitte ikindinin farzından başka namaz kılınmaz; fakat tertip sahibi ise, önce öğleyi kaza edip, sonra ikindi namazını kılar.

İki dakika kalınca
Sual: Güneşin doğmasına 2–3 dakika kalsa, bir kimse nasıl abdest alır ve nasıl namaz kılar?
CEVAP
Namazı özürsüz kazaya bırakmak haramdır. Bunun için, abdestin ve namazın sünnetleri terk edilir. Erkekler, takke, çorap aramakla vakit geçirmez. Sübhaneke ve Euzü besmele okumaz. Rükû ve secdelerde tesbih okumaz. Ettehıyyatü’yü okuyup, hemen selam verir.

Sadece farzı kılınır. Farz içindeki sünnetler terk edilir. Daha az zaman varsa, vacibler de terk edilebilir. Mesela sadece fatihayı, hatta Fatiha’nın bir kısmını okur. Zamm-ı sure okumaz.

Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Sorularınız Dinimiz İslam hocaları tarafından cevaplandırılacaktır. Lütfen suallerinizi: dinimizislam2@gmail.com mail adresine gönderiniz. Teşekkürler.

Ads Place