Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Hover Effects

TRUE

Yorumlar

{fbt_classic_header}

Header Ad

Önizle

Son yazılar:

latest

Ads Place

Üzücü şaka

Sual: Bir arkadaş hep üzücü şakalar yapıyor. Bir şeyimi alıp saklıyor, hep aratıyor. İstemediğim lakapla çağırıyor. Korkutucu şakaları oluyo...

onizle
Sual: Bir arkadaş hep üzücü şakalar yapıyor. Bir şeyimi alıp saklıyor, hep aratıyor. İstemediğim lakapla çağırıyor. Korkutucu şakaları oluyor. Kendisine bunların kul hakkına girdiğini söyledim. (Özür dileyince, iş biter) diyor. Özür diliyor, yine yapıyor. Özür dilemekle iş bitiyor mu?
CEVAP
Özür dilemek marifet ise de, bundan daha kıymetlisi özür diyecek duruma düşmemektir. Üç hadis-i şerif meali şöyledir:


(Özür dileyecek işleri yapmaktan sakınmak gerekir.) [İ.Neccar]


(Arkadaşınızın bir şeyini ciddi olarak da, şaka olarak da almayın!) [Tirmizi]


(Arkadaşına üzücü şaka yapma!) [Tirmizi]


Bir kimse, arkadaşı uyuklarken, onun ok kabından bir ok aldığı sırada, arkadaşı korkarak uyandı. Bunu gören Resulullah efendimiz buyurdu ki:


(Müslümanı [herhangi bir şekilde] korkutmak helal değildir.) [Taberani]


Yine bir kimse, arkadaşının ayakkabılarını gizlice alıp sakladı. Arkadaşı gelince, oradakilere ayakkabılarını sordu. Onlar görmedikleri için, bilmediklerini söylediler. Ayakkabıyı saklayan kimse, (Ayakkabıların burada ya) dedi. Bunu gören Resulullah efendimiz, (Nasıl olur da mümini korkutursun?) buyurdu. O kimse şaka yaptığını söyleyince, iki defa daha, (Nasıl olur da mümini korkutursun?) buyurdu. (Taberani)


Yine şaka ile arkadaşını korkutan birisine Peygamber efendimiz buyurdu ki:


(Müslümanı korkutmak büyük zulümdür.) [Bezzar, Hakim]


Müslümana kâfir demek
Sual: Bir müslümana kızıp, (Ne kâfir o!) diye hakaret etmek küfür olur mu?
CEVAP
Bir müslümanı kötülemek için, hakaret için kâfir demek küfür olmaz. Kâfir olmasını isteyerek söylemek küfürdür. Yani bir Müslümanın kâfir olmasını istemek küfürdür. Yoksa kötülemek kastıyla kâfir demek, küfür olmaz. (İslam Ahlakı)


Orucu bozmayanlar
Sual: Oruçluyken kaş, bıyık aldırmak, etek tıraşı olmak, yıkanmak, ağzına gelen kusuntunun geri gitmesi, istemeyerek ağız dolusu kusmak, boğaza istemeden toz ve duman kaçması, gündüz uyurken rüyada ihtilam olmak, parfüm koklamak, kan aldırmak, abdestten sonra ağızda kalan yaşlığı tükürükle yutmak, orucu bozar mı?
CEVAP
Hiçbiri bozmaz.
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Sorularınız Dinimiz İslam hocaları tarafından cevaplandırılacaktır. Lütfen suallerinizi: dinimizislam2@gmail.com mail adresine gönderiniz. Teşekkürler.

Ads Place