Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Hover Effects

TRUE

Yorumlar

{fbt_classic_header}

Header Ad

Önizle

Son yazılar:

latest

Ads Place

Teknik çağda

Sual:  Teknik çağda, Güneşin ve Ayın doğuş batış saatleri saniyesine kadar hesaplanabildiğine göre, namaz vakitleri niye kesin olarak hesapl...

onizle
[HK-logo+(793+x+164)+(50+x+34).jpg]Sual: Teknik çağda, Güneşin ve Ayın doğuş batış saatleri saniyesine kadar hesaplanabildiğine göre, namaz vakitleri niye kesin olarak hesaplanamıyor da temkin konuyor?
CEVAP
Ayın ve Güneşin doğuşu da, batışı da yüksekliğe göre değişir. Üsküdar’da Güneş battığı halde, Çamlıca tepesinde batmamış olur. Doğuşunda da böyledir. Yüksek yerlere erken doğar, geç batar. Koca İstanbul’a tek rakam verebilmek için, en yüksek yerler esas alınır. Güneşin doğuşunda da, batışında da, az da olsa bir temkin olur.

Namaz vakitleri, Güneşin doğuşu ve batışı gibi net çizgiyle ayrılmış değildir. Ümmete rahmet olması için esneklik bırakılmıştır.

Sabah namazının giriş vakti, farklı ictihadlarla bildirilmiştir. Bunun için imsak vakti için temkin vakti konmuştur. Güneşin doğmasına şu kadar saat kala namaz başlar diye kesin bir şey bildirilmemiştir. Onun için kesin bir rakam söylenemez. Yaklaşık olarak söylenir.

Öğleyin zeval vakti Güneş tam tepedeyken namaz kılınmaz diye bildirilmiş. Güneş tam tepeye beş dakika kala veya beş dakika geçinceye kadar namaz kılınmaz diye kesin bir rakam verilmemiştir. Bunun için Güneşin tepede olmasına on dakika kala ve tepede olmasını on dakika geçe, temkin vakti konmuştur.

İkindi vakti için de kesin bir rakam söylenmemiş, farklı ictihadlarda bulunulmuştur.

Yatsının vakti de ikindi gibidir. Akşam namazından şu kadar saat sonra kılınır denmemiş ve mecburen temkin vakti konmuştur. Teknik çağda da olsa kesin bir rakam söylenemez. Temkinli olarak söylenince ihtiyatlı olarak halledilmiş olur.
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Sorularınız Dinimiz İslam hocaları tarafından cevaplandırılacaktır. Lütfen suallerinizi: dinimizislam2@gmail.com mail adresine gönderiniz. Teşekkürler.

Ads Place