Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Hover Effects

TRUE

Yorumlar

{fbt_classic_header}

Header Ad

Önizle

Son yazılar:

latest

Ads Place

Hanım efendi demek ne demek?

Rahim Er  Bir müslüman genç kız ve kadının yüzü ve eli dışında bütün vücudu eksiksiz örtünmeli, kol ağızları açık olmamalı ve kolu görünmeme...

onizle
Rahim Er 

Bir müslüman genç kız ve kadının yüzü ve eli dışında bütün vücudu eksiksiz örtünmeli, kol ağızları açık olmamalı ve kolu görünmemelidir; giydiği çoraptan teni belli olmamalıdır. Bu sebeple kol ağızları sıkıca kapalı ve çorap kalın olmalıdır.

Kışın manto; yazın pardesü giymelidir. Bunlar bol ve uzun olmalıdır. Başörtüsü, manto ve pardesü sade olmalı; dikkat çekmemelidir. İhtişam sadeliktir. Sade ve özenli bir kıyafet muhatabında saygı uyandırır. Bu sebeple aşırı renkler ve dikkat çekici ve gösterişe kaçan süslerden kaçınmalıdır.

Başörtüsü altında bile olsa saçı kafa üstünde topuz yapmamalıdır. Zira bir ermeni adetidir.

Pantolon erkek kıyafetidir. Bol da olsa hanımlar giyemez. Ayrıca pantolon hanımları çirkinleştirmektedir. Manto altında olsa da kaba saba olmaktadır.

İslam dini; örtünmenin cinsini değil şeklini tayin etmiştir. Yani uzuvlar hiç belli olmayacak kadar ve cilt fark edilmeyecek kadar, kalın olma şartı. Ayrıca yukarda da temas ettiğimiz gibi bilekten yukarısı mahrem olduğu için kıyafetin kol ağızlarını kapama mecburiyeti vardır. Koldaki süs ve ziynet eşyası yabancı erkeklere gösterilemez. Şayet bu tarifteki şartlara uyulmazsa namazın dışındaki farzlarından “Setr-i Avret” yani namahreme haram olan yerleri örtmemiş olur ki farzın terki ve namazın reddine sebep olur, kıymet verilmezse imanı tehlikeye atar.

Hanımların ayakkabıları da sade olmalıdır. Yürüdüğünde ses çıkaran ve dikkat çeken ayakkabı giyinemez.

Çizme ve boğazlı bot erkeklere mahsustur. Giyildiğinde hanımları çirkinleştirmekte ve dikkat çekmektedir.

Kısacası tesettür, noksansız, sade ve gösterişten uzak ve zarif olmalıdır. Mü’mine narin olur.

HANIM EFENDİ (2)

Kıyafet salaş, rüküş ve partal da olmamalıdır. Sadelikteki ihtişam ve estetiği yakalamaya çalışmalıdır. Ancak örtünmeden maksat yalnızca sıcaktan korunmak veya gösteriş olmamalıdır. Tesettür yüce Allah’ın emri olduğu için yapılırsa bunu yapan hanım, her an sevap kazanır. Yani her işte olduğu gibi tesettürde de niyeti düzeltmek ve bozmamak lazımdır.

Başörtüsü cart renklerde olmamalı, fakat rahibelerinki gibi kapkara da olmamalıdır.

Allahü teala, bir hanıma evleninceye kadar babası veya amca, ağabey gibi kimseler eliyle; evlendikten sonra da kocası eliyle rızkını göndermektedir. Rızk endişesi ile çalışmamalıdır. İş hayatı: erkeklerle sürekli muhatap olmak kadına çok büyük zararlar vermektedir. ?Ben evde oturamam? Manasız bir sözden başka bir şey değildir. Evlerimiz kadınlarımızın sarayıdır. Onlar buralarda sanki daha dünyada iken cennet hayatı yaşamaktadırlar.

Kızlar ve kadınlar bu saraylarda kocalarına , babalarına , kardeşlerine ; el işi , ev işi, mutfak işleri gibi işlere zevklerini, estetiklerini, ihlaslarını katarak eserler vermekte; anneler yarınlara dinimizin ve millet hayatımızın teminatı sağlam gençler yetiştirmektedirler. Bunlar yapılırken de günün nasıl bittiğinin farkına bile varmamaktadır.

Nerede cennet benzeri bu hayat; nerede servise yetişme, iş hayatında verimli olma kaygısı. Evlerde ne patron baskısı, ne müdür sorgusu, ne azar, ne de kem gözler vardır; günahtan uzak bir huzur iklimi.

Dışarıdaki işte çalışan bir kadın ne kadın kalmakta; ne de erkek olmakta bu çelişkinin ruhunda doğurduğu sancı yüzünden de çok çabuk çökmekte ve devamlı namahremlerle görüştüğü içinde maalesef, yüzündeki nur kaybolmaktadır.

Bu sebeple işte çalışmaktan başka çaresi olmayan hanımlar, günaha girmeden günlerini kurtarmaya azami dikkat etmelidirler.

Başlık konunun içeriğine birebir uymuş,Tam bir hanımefendi olma şekli...

HANIM EFENDİ (3)

Sebepsiz yere ve ihtiyaç olmadan bir hanım bilhassa genç kız ve genç hanımlar, yabancı erkeklerle ne bizzat nede telefonla görüşmemelidir. Eğer mutlaka görüşme zarureti varsa hanımın bakışları yerde olmalı, konuşma gayet mesafeli, resmi ve ciddi tutulmalıdır. İhtiyaçtan fazla konuşmak, şakalaşmak, laubalileşmek caiz değildir.

Hareketle hiçbir yerde ve hiçbir zaman hoppa, hafif meşrep olmamalı; bakışları karşısındaki erkeğin gözlerine mıhlanmamalıdır.

Şayet hal ve hareketler laubali ve şımarık olursa baştaki ve üstteki örtünün kıymet ve ağırlığı kalmaz; böyle hanımlar kendilerine ailelerine ve dinlerine söz getirirler.

İslam hanımlarının en büyük serveti namus, iffet, hâyâ, edep, ve faziletleridir. Atalarımız çok zaman harpleri bu değerleri korumak için, yapmış ve bu sebeple on binlerce Müslüman şehit olmuştur.

Edep, insanla hayvanı ayıran farkıdır.

Bir genç kızın aklı iffeti ve gözü sağda solda olmamalı; kısmetini sokakta aramamalıdır. O namusunu muhafaza eder ve Allah-ü teala dan haya ederse Cenab-ı Hak onu mükafatlandırır. Buna kesin inanmalıdır. Beş vakit namazını aksatmadan vaktinde kılan, tesettüre tam ve mükemmel riayet eden ve kocasına itaat eden kadınların cennete gireceğini Sevgili Peygamberimiz “sallallahü aleyhi ve selem” , haber veriyorlar.

Bir genç kız ve hanımın numune alacağı insan hanım sahabelerdir. Bunlardaki radiyallahü anhüm ecmain, sabır, Allah aşkı, Peygamber bağlılığı ve yüksek takva ancak incelendiğinde anlaşılır. Bu sebeple İslam tarihi ile tarihimizdeki örnek hanımları tanımalı ve onlara benzemeye gayret etmelidir. İnsan sevdiğine benzer. Onun için kimi seveceğimizi bilmeliyiz.

Bir Mü'mine öyle olmalı ki başka müminlerde onun halinden çok şey öğrenip ona benzemeye çalışsınlar; bilhassa çocuklar ve genç kızlar.

'İki günü eşit olan ziyandadır.' Sözü bir hadis-i şeriftir. Kadın erkek herkes için mevzu bahistir. Bu sebeple kafayı ve kalbi doldurmaya bakmalıdır. Kafa ilimle, kalb İslam ahlakı ile dolmalı ve ilmi amil olmalıdır. Pop şarkıcıları ile lebalep dolu bir kalpte Allah aşkına yer kalamaz..

Sözlerimiz cemiyetin ve şartların çürütemediği hanımlar içindir. Bari siz ziyan olmayın; aksine taklit edilecek değerde olun da başkaları size özenerek hidayete kavuşsun.

HANIM EFENDİ (4)

Peygamberimiz : "Mü’min Allah’ın emir ve yasaklarına riayet eden ve insanlara hizmet edendir." Buyuruyorlar. Senin de vazifen dinine hizmet için hanım kardeşlerine hizmettir. Ama yaşamadan söylersen kimse dinlemez. Yaşarsan millet seni dinlemek için yanına gelir.

Mahremin olmayan erkekler ile dışarıdan girilemeyen odalarda yalnız kalma ve onlarla yanında mahremin olmadan seyahate çıkma. Dayıoğlu, teyze oğlu, hala oğlu ve enişte ve hala ve teyze kocaları da namahremdir. Bunlar da "yabancı erkek" sınıfına girer. Sana sokaktaki bir erkek ne kadar yakınsa bunlar da o kadar yakındır. Sokaktaki elin adamıdır ama bu saydıklarımız temas imkânı fazla olduğundan bunlar yüzünden harama düşmek ihtimali çok daha mümkündür.

Bu yazdıklarımıza uyarsan sen kazanırsın, uymazsan sen kaybedersin. Efendimiz "Ateşe dayanabileceğin kadar günah işle" diyorlar ve yine buyuruyorlar ki "bir insanın kendine ettiği kötülüğü cümle alem bir araya gelse yapamaz."

Biz bu satırları çiziştirerek senin de şu ar damarı çatlamış kıyafetlerle sokakları dolduran çürüyüp gitmiş kadınlar gibi olmaman için yardımcı olmaya çalıştık. Eğer bu tavsiyelere uyarsan herkesin mecburen hizmet edeceği hakiki bir hanım efendi olursun. Hanım efendi olursan Allah’ı Resulullah’ı ve Müslümanları sevindirirsin: öbür halde ise şeytanı.

Hadi şimdi düşün; kimi sevindirmek istiyorsun?

Uygunsuz giyinişin, süründüğün kokular, pervasız bakışların, iç gıdıklayıcı ses tonun, dikkat çekici yürüyüşün gibi dinimizin tehlikeli kökünden kurutmak için peşinen yasakladığı hal ve hareketler ile kadınlığın değil; yüksek iman, edep ve namusunla iffetin bayraklaşsın. Zaten başındaki herhangi bir kumaş parçası değil, İslam’ın bayrağıdır.

Son söz: İtikadını düzelt, amelini düzelt, halini düzelt! Seni görenler Allah ’ı hatırlasın...

Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Sorularınız Dinimiz İslam hocaları tarafından cevaplandırılacaktır. Lütfen suallerinizi: dinimizislam2@gmail.com mail adresine gönderiniz. Teşekkürler.

Ads Place