Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Hover Effects

TRUE

Yorumlar

{fbt_classic_header}

Header Ad

Önizle

Son yazılar:

latest

Ads Place

Evlat, ana baba elinde emanettir

Sual: Çocukların yetiştirilmesinde öncelik ne olmalı, önce okul ve iş mi yoksa önce dinini mi öğretmek gerekir? Cevap:  Evlat, ana, baba e...

onizle
Sual: Çocukların yetiştirilmesinde öncelik ne olmalı, önce okul ve iş mi yoksa önce dinini mi öğretmek gerekir?
Cevap: 
Evlat, ana, baba elinde emanettir ve büyük bir nimettir. Nimetin kıymeti bilinmezse elden gider. Peygamber efendimiz, (Bütün çocuklar Müslümanlığa uygun ve elverişli olarak dünyaya gelir. Bunları sonra anaları, babaları Hıristiyan, Yahudi ve dinsiz yapar) sözü ile Müslümanlığın yerleştirilmesinde ve yok edilmesinde en mühim işin, gençlikte olduğunu bildiriyor.

Bunun için her Müslümanın birinci vazifesi, evladına İslamiyet'i ve Kur'an-ı kerimi öğretmek olmalıdır. Çünkü evlat, ana baba elinde bir emanettir. Çocukların temiz kalpleri kıymetli bir cevher gibidir. Mum gibi her şekli alabilir. Küçükken hiçbir şekle girmemiştir. Temiz bir toprak gibidir. Temiz toprağa hangi tohum ekilirse, onun meyvesi hâsıl olur. Çocuklara iman, Kur'an ve Allahü teâlânın emirleri öğretilir ve yapmaya alıştırılırsa, din ve dünya saadetine ererler. Bu saadette anaları, babaları ve hocaları da ortak olur. Eğer bunlar öğretilmez ve alıştırılmaz ise bedbaht olurlar.

Yapacakları her kötülüğün günahı, ana, baba ve hocalarına da verilir. Tahrim suresinin 6. ayet-i kerimesinde mealen, (Kendinizi, evlerinizde ve emirlerinizde olanları ateşten koruyunuz) buyurulmaktadır. Bir babanın evladını Cehennem ateşinden koruması, dünya ateşinden korumasından daha mühimdir. Cehennem ateşinden korumak da, imanı, farzları ve haramları öğretmekle, ibadete alıştırmakla ve dinsiz, ahlaksız arkadaşlardan korumakla olur. Bütün kötülüklerin başı, kötü arkadaştır.

***
Sual: Dinimizde eve gelen misafirlere, her gün ziyafet vermek şart mıdır?
Cevap: 
Gelen misafire ziyafet konusunda Mâ-lâ-büdde kitabında buyuruluyor ki: "Gelen misafire üç gün ziyafet vermek, müekked sünnettir. Sonraki günlerde ise müstehabdır."

***
Sual: Her yerde, yapılan her işte Besmele çekilir mi, Besmele'nin çekilmediği yerler de var mıdır?
Cevap: 
Her hayırlı işe Besmele ile başlanır. Abdest almaya, yemeye, içmeye ve her faydalı işe başlarken, Besmele çekmek sünnettir. Ancak avret yerini açarken, necaset bulunan yere girerken ve Berâe, Tevbe suresini, önceki sureye bitişik olarak okurken, sigara içmeye ve bunun gibi, kötü kokulu şeyleri, mesela soğan, sarımsak gibi şeyleri yemeye, sakal tıraşı olmaya başlarken Besmele çekmek mekruhtur. Haram işlemeye başlarken besmele çekmek haramdır. Kesin haram olana bile bile Besmele çekmek imanı giderir.

Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Sorularınız Dinimiz İslam hocaları tarafından cevaplandırılacaktır. Lütfen suallerinizi: dinimizislam2@gmail.com mail adresine gönderiniz. Teşekkürler.

Ads Place