Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Hover Effects

TRUE

Yorumlar

{fbt_classic_header}

Header Ad

Önizle

Son yazılar:

latest

Ads Place

Eve, iş yerine girerken izin istemek

Sual: Birinin evine, iş yerine gidildiği zaman, kapıyı, zili çalıp izin istemek, telefon ederken önce kendini tanıtmak gerekir mi? Cevap: B...

onizle
Sual: Birinin evine, iş yerine gidildiği zaman, kapıyı, zili çalıp izin istemek, telefon ederken önce kendini tanıtmak gerekir mi?
Cevap: Bu konuda Hadika'da deniliyor ki:
"Birinin evine, odasına, bahçesine girileceği zaman izin istemek vaciptir. Kapıya vurarak, zili çalarak veya seslenerek, mesela selam vererek izin istemeden içeri girmemelidir. Ana baba, çocuğunun, çocuk, bunların odasına gireceği zaman da izin istemelidir. İzin üç defa istenir. Birincisinde izin verilmezse, bir dakika kadar bekleyip sonra ikinci defa izin istemeli, yine verilmezse, üçüncü defa istemelidir. Yine izin verilmezse, dört rekat namaz kılacak kadar beklenmiş ise, geri dönüp gitmelidir. İçeri girmeye rızası olduğu bilinen kimsenin yanına izin almadan da girilebilir. Kapı aralanırsa, aradığı kimseyi sormadan önce, kendini tanıtmalıdır." Telefon edince de, önce kendini tanıtmalıdır.
***
Sual: Ücret karşılığında namaz kıldıran imamların arkasında namaz kılınabilir mi?
Cevap: İmamlık şartlarını taşıyan bir kimse, ücret veya maaş karşılığı imamlık yapıyorsa, bunun arkasında namaz kılmanın caiz olduğuna fetva verilmiştir.
***
Sual: Peygamber efendimizin ismini her söylediğimizde salevat getirmek şart mıdır?
Cevap: Bu konu hakkında İbni Âbidin'de buyuruluyor ki:
"Peygamber efendimize ömründe bir kere salevat getirmek farzdır. İsmini her söylediğinde, işittiğinde, okuduğunda ve yazdığında bir kere salevat getirmek vacip, tekrar edildiklerinde söylemek ise müstehaptır."
***
Sual: Peygamber efendimizin sık sık okuduğu dua var mıdır?
Cevap: Peygamber efendimizin sık sık okudukları dualar çoktur. Şu duayı da çok okudukları kitaplarda nakledilmektedir: (Allahümme innî es'elüke-ssıhhate vel-âfiyete vel-emânete ve hüsnel-hulkı verrıdâe bilkaderi bi-rahmetike yâ Erhamerrâhimîn!)
Bu duanın anlamı ise, (Yâ Rabbî! Senden, sıhhat ve afiyet, emanete hıyanet etmemek, güzel ahlak ve kaderden razı olmak istiyorum. Ey merhamet sahiplerinin en merhametlisi! Merhametin hakkı için bunları bana ver!) demektir. Biz de Peygamber efendimiz gibi dua etmeliyiz.
***
Sual: Dinimizde ilim öğrenmenin farz olduğu bildirilmektedir. Bu ilimden, lazım olsun olmasın her bilgi mi kastediliyor?
Cevap: İslamiyet'te ilim diye, faydalı bilgilere denir. Faydalı ilim, saadet-i ebediyyeyi elde etmeye yani Allahü teâlânın rızasını kazanmaya vesile olan ilimdir ki, bunlara, İslam bilgileri denir.

Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Sorularınız Dinimiz İslam hocaları tarafından cevaplandırılacaktır. Lütfen suallerinizi: dinimizislam2@gmail.com mail adresine gönderiniz. Teşekkürler.

Ads Place