Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Hover Effects

TRUE

Yorumlar

{fbt_classic_header}

Header Ad

Önizle

Son yazılar:

latest

Ads Place

Halvet nedir?

Sual: S. Ebediyye’nin Setr-i avret bahsinde, (Halvet, tarafeyne göre haramdır) deniyor. Tarafeyn’e göre dendiğine göre, haram değil diye...

onizle
Sual: S. Ebediyye’nin Setr-i avret bahsinde, (Halvet, tarafeyne göre haramdır) deniyor. Tarafeyn’e göre dendiğine göre, haram değil diyenlerin de olduğu anlaşılmıyor mu?
CEVAP
Tarafeyn ifadesi, İmam-ı a’zam ile İmam-ı Muhammed’i birlikte ifade etmek için kullanılır. Halvet, İmam-ı Ebu Yusuf’a göre mekruhtur. Zaruret olunca bu kaville amel edilir.

Halvet, nikâh düşen bir kadınla, kapalı bir yerde bir süre yalnız kalmak demektir. Bir hadis-i şerif:
(Bir erkek, namahrem [yabancı] bir kadınla yalnız kalırsa üçüncüleri şeytan olur.) [Tirmizî]

Şeytan aralarına girer, her ikisine de vesvese verip günah işlemelerine yardımcı olur. Peygamber efendimiz "sallallahü aleyhi ve sellem", (Yabancı kadınla yalnız kalmaktan sakının!) buyurunca, oradakiler, (Bir kadının, kayınbiraderi, eniştesi gibi akrabalarla yalnız kalması da mı uygun değil?) diye sordular. (Onlar daha tehlikelidir, ölüm gibidir) buyurdu. (Buharî, Müslim)

Mescit gibi, dışarıdan içerisi görünen herkese açık yerlerde, ulaşım araçlarında, dükkânlarda, başkalarının da içeri girebileceği, kilit olmayan resmi dairelerde yalnız kalmak, halvet olmaz. Bir evin iki odası bir yer sayılmaz. Yani evde başka kimse olmasa da, bir erkekle, ona yabancı olan kadın ayrı odalarda olursa, halvet olmaz.

Kıymetini bilmek
Ehl-i sünnet yolunu, aynen naklettik size,
Kıymetini bilenler, çok dua etsin bize.

Ağda kullanmak
Sual: (Ağdanın içinde, gıda olan şeker de olduğu için, kıl dökmede kullanılması caiz olmaz) deniyor. Ağda yapmak, şekere hakaret mi oluyor?
CEVAP
Fıkıh kitaplarında, (İpek gibi para eden şeylerle, zemzemle, kâğıtla istinca tahrimen mekruhtur. Boş kâğıda da saygı lazımdır) deniyor. Fakat istinca için üretilen tuvalet kâğıdını, havlu gibi kullanmakta mahzur yoktur. Tuz da bir gıdadır, fakat kanalizasyonun donmaması için lağıma tuz koymak caizdir. Bir ihtiyaçtan dolayı şırasını çıkarmak için, gıda olan üzümü ayakla çiğnemek caiz olduğu gibi, yine gıda olan ekmek hamurunu yoğurmak için, ayakla çiğnemek de caizdir. Şeker gıda ise de, kılları temizlemek için yapılan ağdayı, o iş için kullanmakta mahzur yoktur. Çünkü bunlar hakaret kastıyla değil, bir ihtiyaçtan dolayı yapılıyor.

Esrarlı kuş
Bu kuşu herkes bilmez, zordur kavuşmak ona,
Kaf dağında dolaşır, Anka ile yan yana.

Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Sorularınız Dinimiz İslam hocaları tarafından cevaplandırılacaktır. Lütfen suallerinizi: dinimizislam2@gmail.com mail adresine gönderiniz. Teşekkürler.

Ads Place