Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Hover Effects

TRUE

Yorumlar

{fbt_classic_header}

Header Ad

Önizle

Son yazılar:

latest

Ads Place

Sanılandan dört kat daha fazla yiyorlar

Sanılandan dört kat daha fazla yiyorlar Dünyanın en büyük avcı balığı unvanına sahip olan büyük beyaz köpekbalığının, sanılandan dört ka...

onizle
Sanılandan dört kat daha fazla yiyorlar
Dünyanın en büyük avcı balığı unvanına sahip olan büyük beyaz köpekbalığının, sanılandan dört kat daha fazla yemek yediği belirtildi.

Araştırmacılar, her yıl dünya genelinde avlanan köpekbalığı sayısının 100 milyona ulaştığını açıkladı.

Boyları altı metreyi geçebilen ve yetişkinlerinin ağırlığı 3 tona yaklaşan büyük beyaz köpekbalıklarının, bilinenin aksine çok daha fazla et tükettiği ortaya çıktı.

ABD’li araştırmacıların 1980’li yıllarda yaptığı araştırmalar, bir ton ağırlığındaki bir büyük beyaz köpekbalığının altı haftada 30 kilo et tükettiğini ortaya koymuştu. Dev balıkların, uzun süre avlanmadan hayatta kalabildiği de öne sürülmüştü.

Ancak Avustralya’daki Tazmanya Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, geçmişteki bulguları çürüttü.

Scientific Reports dergisine yayımlanan araştırmaya göre, 30 kilo etin büyük beyaz köpekbalıkları için sadece 12-15 gün yeterli olduğu anlaşıldı.

Araştırmacılar, Güney Avustralya eyaletinin açıklarındaki Neptün Adaları’da 12 tane büyük beyaz köpekbalığını işaretleyerek, yüzme hızlarına dayalı olarak metabolizma oranlarını ölçtü. Böylece, balıkların ne kadar enerji harcadığı ve ne kadar yiyecek ihtiyacı duyduğu tespit edildi.

Araştırma ekibinde yer alan bilim insanı Jayson Semmens, büyük beyaz köpekbalıklarının ihtiyaç duyduğu enerjinin, her üç günde bir, bir fok yavrusunun vereceği enerjiye eşit olduğunu tespit etti.

‘ESKİ ARAŞTIRMA YETERSİZ’
ABC televizyonuna açıklama yapan Semmens, ‘ABD’de gerçekleştirilen ilk araştırmanın tek bir büyük beyaz köpekbalığı üzerinde yapıldığını ve metabolik faaliyetleri incelenen köpekbalığının çok aktif olmadığını’ ifade etti.

Semmens, “Bizim incelediğimiz köpekbalıkları bir fok kolonisi yakınında yaşıyordu ve oldukça aktiftiler. Fokları yakalamak için çok hızlı yüzüyorlardı... Metabolik oranları tahmin ettiğimizin çok daha üzerindeydi. Bu canlılar haftada birkaç kez değil, birkaç günde bir beslenme gereği duyuyor” dedi.

“TEHDİT ALTINDALAR”
Araştırmalarında, büyük beyaz köpekbalıklarının ekosisteme nasıl uyum sağladıklarını da anlamaya çalıştıklarını ifade eden Semmens, “Bu balıkların populasyon büyüklükleri hakkında kesin verilerimiz yok. Ancak okyanuslardaki tüm köpekbalığı türlerinin aşırı avlanma nedeniyle tehdit altında olduğunu biliyoruz” dedi.

Semmens, köpekbalıklarının uzun ömürlü olduğunu ancak ömürlerinin geç dönemlerinde yavruladıklarını ve çok fazla yavru doğurmadıklarını belirtti.

Köpekbalıklarının denizlerdeki ekosistem için çok önemli olduğuna dikkat çeken Semmens, ‘Sandığımızdan çok daha fazla canlının varlığını onlar kontrol ediyor” dedi.

Köpekbalıklarının ortamala olarak boyları 5 metreye, ağırlıkları ise 1,3 tona ulaşıyor.

Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Sorularınız Dinimiz İslam hocaları tarafından cevaplandırılacaktır. Lütfen suallerinizi: dinimizislam2@gmail.com mail adresine gönderiniz. Teşekkürler.

Ads Place